Regendouches, een XXL- ervaring in douchen

Wanneer je bezig bent met het realiseren van een badkamer en je oriënteert je op de vele mogelijkheden, dan is de term ‘regendouche’ vast al eens voorbijgekomen.

Maar wat is een regendouche nu precies en waar moet je rekening mee houden wanneer je kiest voor dit type douche in de badkamer? Hierover gaat dit artikel.

Wat is een regendouche?
Regendouches hebben als kenmerk een douchekop die veel water gelijktijdig verspreidt en dat over een groter oppervlak dan een traditionele douchekop dat doet. Het zijn douches met een XXL douchekop. In tegenstelling tot standaard douchekoppen die een straal hebben waarbij slechts een deel van het lichaam nat gemaakt wordt, omhullen regendouches het hele lichaam met water.

Je waant je als het ware onder een zachte waterval die je hele lichaam bedekt. Dit maakt de regendouche tot een luxe manier van douche.

Duurzame onder de douche

Welke type regendouches zijn er?

Vaste douchekop aan het plafond

Alle regendouches hebben een luxe uitstraling, maar er zijn natuurlijk wel wat gradaties verschillende variatiemogelijkheden. De meeste bekende vorm heeft is grote vierkante, rechthoekige of ronde douchekop die vast aan het plafond wordt gemonteerd.

Dit type wordt een hoofddouche genoemd en bestaat meestal uit een geperforeerd rvs. Variatiemogelijkheden zijn er grootte, vorm en er zijn hoofddouches met of zonder ledverlichting. Net als elke andere douche bedien je de douche door middel van een douchekraan of thermostaatkraan. Omdat de douchekop niet in hoogte verstelbaar is wordt dit type stortdouche vaak gecombineerd met een handdouche.

 

Vaste stortdouche aan de wand

Deze variatie heeft vaak een wat klassieke uitstraling in de vorm van een grote douchekop die door middel van een afstandhouder aan de wand wordt bevestigd.

Er zijn geen leidingen of een douchestang zichtbaar wat zorgt voor een mooi afgewerkte, luxe uitstraling. Alles wat je naast de douchekop nog aan de muur ziet is de douchekraan of de thermostaatkraan. Een energiebesparende douchekraan zorgt ervoor dat u letterlijk energie bespaart en een goedkopere energierekening gepresenteerd krijgt. 

Verstelbare regendouche

Een derde mogelijkheid is een verstelbare douche met regendouchekop. Dit systeem lijkt veel op het normale douchesysteem, maar de douchekop is veel groter dan bij een normale douchekop. Hierdoor wordt het effect van een regendouche bereikt.

De douchekop is, net als bij een reguliere douche, via een stang aan de wand in hoogte verstelbaar. Met deze keus creëer je een mix tussen traditionele douche en de regenstortdouche. Je bedient dit type douche net als een standaarddouche, dus met een kraan of douchethermostaat.

Verbruikt een regendouche meer water?

Of een stortdouche, neveldouche of regendouche meer water verbruikt dan een standaarddouche is een veelvoorkomende vraag.

Het is immers logisch om te denken dat wanneer het oppervlak groter is waar het douchewater uitkomt, er ook meer water verbruikt wordt. In dit geval klopt deze redenatie. Een stort/regendouche geeft per minuut gemiddeld tweemaal zoveel water af als een normale douche. Gemiddeld zo’n 12 liter in plaats van 6 liter. Nog groter is het verschil in vergelijk met een waterbesparende douchekop. Is voor jouw een hoger waterverbruik een goed argument om de aanschaf van een grote douchekop nog eens te overwegen?

Een waterbesparende regendouche biedt dan uitkomst. Ook aanbieders van badkameraccessoires en installateurs zijn zich bewust dat waterbesparing een belangrijk thema is. Zij zullen je graag adviseren over waterbesparende mogelijkheden.

Ik wil een regendouche, kan ik eenvoudigweg van douchekop wisselen?

Voor je overgaat tot aanschaf van een regendouche is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Als je nu nog een normale douchekop gebruikt, kun je niet zomaar van douchekop wisselen om een regendouche te creëren.

Neem dus vooral even de tijd om je goed te laten adviseren. Watercapaciteit en warmtecapaciteit dienen toereikend te zijn wanneer je van standaard douche overstapt op een luxere douche die meer water per minuut moet kunnen geven. Dit vraagt niet alleen extra capaciteit van je watertoevoer, maar ook van de waterwarmte die je tijdens de douche verlangt. Hiervoor kunnen aanpassingen nodig zijn je cv-ketel of boiler.

Ook moet de afvoer op de hogere watertoevoer berekend zijn. Het is een daarom een goed idee om een installateur of badkamerspecialist bij je kleinere of grotere renovatieplannen te betrekken.

Regendouche kopen

Een regendouche kopen kan bij de badkamerspeciaalzaak, bij doe-het-zelf zaken en online. Afhankelijk van je wensen en budget vind je bij elk van deze type aanbieders een ruim aanbod regendouches.

In doorsnee kun je zeggen dat je online de meeste keus zult vinden, bij de badkamerspeciaalzaak vind je de wat meer exclusievere merken en modellen plus een hoger serviceniveau en de doe-het-zelf-zaak bevindt zich in het middensegment.

Ook je installateur kan je helpen aan mooie producten wanneer je een nieuwe douche onderdeel is van een badkamerrenovatie of van je nieuwbouwplannen.

Regendouche bestellen
Online een regendouche bestellen geeft veel keuzemogelijkheden.

De mogelijkheden in design, grootte, type en prijscategorieën zijn zo goed als onbeperkt.

Wanneer je kiest voor bestelgemak, controleer dan goed of je aan alles wat bij de installatie komt kijken gedacht hebt.

Het kopen van een douchekop alleen is in bijna alle gevallen niet voldoende.

Neem bij twijfel contact op met de klantenservice en vraag naar installatievoorwaarden en tips.

Regendouches

Regendouches maken je dagelijkse badritueel tot ware luxe momenten. Het is dus niet verwonderlijk dat dit type douche enorm aan populariteit wint. Luxe douches worden op dit moment vaak gecombineerd met een inloopdouche.

Dit alles zorgt voor een fraai en strak geheel van de badkamer. Natuurlijk zijn regendouches, net als alle andere badkamerinrichtingen en badkameraccessoires er in veel verschillende stijlen. Een stortdouches past bij de industrieel vormgegeven badkamer, bij de klassieke badkamer, de strakke en moderne badkamer, de design badkamer, bij een minimalistische natuurlook badkamer, bij de natuurhouten badkamer en bij de praktische gezinsbadkamer.

Voel je er ook veel voor om zo’n fraaie eyecatcher in je badkamer te (laten) installeren? Voor elk type badkamer is er een ruime keus te vinden die van je douche een luxe douche maken. Met onderstaande tips geniet je binnenkort in je eigen woning van zo’n geweldige XXL douche-ervaring:

  • Maak je keus tussen een wandsysteem, plafondsysteem of douchesysteem.
  • Is het je eerste regendouche, dan komt er bij het wand- en plafondsysteem breekwerk- en leidingwerk kijken. Ben je geen goede doe-het-zelver, werk dan samen met een installateur of loodgieter.
  • Laat je goed adviseren over watercapaciteit, warmte-instelling van je boiler of CV en check of de afvoer de verhoogde waterstroom snel kan afvoeren.
  • Voor duurzamer douchen kun je een waterbesparende douchekop overwegen.