Praktisch en fraai… Het voordeel van de douchecabine

Anders dan bij de inloopdouche, creëer je met een douchecabine een duidelijk scheiding tussen het douchegedeelte en de rest van je badkamer.

Daarnaast hebben ze een hele praktische functie. Met een douchecabine zorg je ervoor dat de rest van je badkamer droog blijft terwijl je van je van je douchebeurt geniet.

Welke douchecabines zijn er?
Douchecabines zijn er in het vierkant, rechthoekig, als zeshoekige douchecabine, in kwartrond, in halfrond en als hoekcombinatie. Ze zijn er met schuifdeuren en met scharnierende deuren en in veiligheidsglas en in kunststof. Past dit allemaal niet bij je ruimte of plannen dan kun je ook kiezen voor maatwerk. Wat alle douchecabines gemeen hebben is dat ze bestaan uit een frame dat steun geeft aan de glas- of kunststofplaten en dat je minimaal één wand (maar meestal twee) nodig hebt om de cabine te plaatsen.

Duurzame onder de douche

De juiste douchecabine kiezen

Natuurlijk speelt persoonlijke voorkeur een grote rol bij het uitkiezen van een douchecabine. Daarnaast is de beschikbare ruimte in de badkamer en de plaatsing van de cabine van doorslaggevend belang. Bij een kleine badkamer is een systeem met schuifwanden of scharniersysteem een goede optie. Voor een systeem met een draaideur heb je meer ruimte nodig. Je wilt tenslotte eenvoudig en zonder dat dat de deur tegen badkamermeubilair of bijvoorbeeld het toilet aanstoot in en uit je douche kunnen stappen.

Stap-voor-stap naar je ideale douchecabine

Douchecabines zijn er in veel verschillende vormen, materialen en prijsklassen. Met veel diversiteit aan keuzes, ideeën en mogelijkheden die je ongetwijfeld op je zoektocht tegenkomt, vergeet je misschien al snel de meest belangrijke punten waar jouw droomdouchecabine aan moet voldoen.

Even praktisch…

Het is altijd goed om je breed te oriënteren en je goed te laten informeren. Maak een plattegrond en investeer wat tijd om navraag te doen. Je badkamerinrichting moet immers jarenlang meekunnen.

Denk ook aan je wensen op het gebied van comfort. Hoe wil je in en uit de douche kunnen stappen, drempelloos gelijkvloers of is plaatsing op een douchebak of waterkering praktischer? Douche je alleen of moet je douchecabine ruim genoeg zijn om samen met je kinderen of je partner te kunnen douchen? Heb je misschien speciale voorzieningen nodig zoals een zitje of handgrepen? Zie je de doucheruimte graag zo strak mogelijk vormgegeven, of wil je ruimte om flessen shampoo en verzorgingsproducten kwijt te kunnen? Ook voor het kiezen van de juiste douchecabine geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Douchecabines

Om een keus te maken in het ruime aanbod douchecabines is de eerste vraag; ‘Waar in de badkamer wordt deze geplaatst?’

Hoekcabines

Kies je voor een hoekcabine dan heb je de keus uit een vierkant, rechthoekig of kwartronde model. Kwartrond heeft een ruimtebesparend effect. Hoekcabines zijn leverbaar met scharnierende deuren en met schuifdeuren. Wederom geldt dat een schuifdeur een ruimtebesparende oplossing is.

Wandcabines

Wandcabines bestaat uit een u-vorm, maar ook zeshoekige wanddouchecabines zijn mogelijk. De cabine wordt bij deze oplossing geplaatst langs één lange badkamerwand. Het effect is een ruime douchegelegenheid die, afhankelijk van het gekozen model, afgesloten kan worden door een schuifdeur, draaideur of scharnierende deur.

Douchedeuren

Natuurlijk is het ook mogelijk om uitsluitend douchedeuren te plaatsen tussen twee betegelde wanden. In combinatie met een betegelde achterwand en de douchedeuren ontstaat een afgesloten doucheruimte.

Een dergelijke nis kan een hoekplaatsing zijn, maar dit hoeft niet. Geplaatst langs een van de wanden van de badkamer ontstaat een heel persoonlijke indeling, een modern geheel en kun je optimaal gebruik maken van de ruimte.

Inloopdouchecabine

En natuurlijk kunnen we niet om de inloopdouchecabine heen. Deze douchecabines zijn niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. Inloopdouches hebben geen waterkering en de cabine is aan één kant geopend. Zoals de naam al zegt, kun je er zo in en uit lopen.

Voor een goede afwatering is het belangrijk dat de vloer van je inloopdouche aan één zijde, de kant waar de waterafvoer zit, licht hellend afloopt zodat de rest van de badkamervloer droog blijft.

Douchecabine kopen

Wil je een nieuwe douchecabine kopen dan heb je dus keus genoeg. Of je nu een exemplaar zoekt als onderdeel van je badkamertotaalproject, je bestaande douchecabine wilt vervangen of nu eindelijk wel eens af wilt van dat lelijke en onhygiënische douchegordijn.

Bezoek voor een ruime keus en goed advies een sanitair-specialist of badkameradviseur. Ook kun je je licht opsteken op de badkamerafdeling in de bouwmarkt. Wat je voorkeur ook heeft, win voldoende informatie in. Een douchecabine moet niet alleen passen bij je smaak en wensen. De exacte afmetingen van de locatie, juiste aansluiting op de afvoer, de bouwkundige staat van je badkamer, leidingwerk en plaatsing van accessoires als douchearmatuur dien je in je plannen mee te nemen.

Douchecabine bestellen
Een douchecabine bestellen gaat heel eenvoudig. Je kiest online het model van je keuze en alles wordt keurig thuisbezorgd. Ook hier geldt, wees secuur in je berekening over afmetingen en de aansluitmogelijkheden op de afvoer. Daarmee voorkom je vertraging en ergernis in je klusproject.

Glas of toch kunststof?
Een glazen cabine in je badkamer is een prachtig gezicht. Ben je bang dat dit een gevaarlijke optie is? Glazen douchecabines zijn gemaakt van veiligheidsglas. Dit is hetzelfde glas als gebruikt wordt voor bijvoorbeeld autoruiten. Om veiligheidsglas te breken moet een enorme kracht uitgeoefend worden. Mocht het toch gebeuren dat het glas breekt, dan valt het in ontelbare kleine stukjes uiteen. Een glazen douchewand is daarmee een veilige optie. Wel is een kunststof douchecabine of acryl douchewand een prijsgunstigere optie dan een glazen douchecabine als is die weer energiezuiniger.

Douchecabine onderhoud
Kalk en zeepresten laten al snel sporen achter. Opgedroogde waterdruppels en restjes water op of tussen het framewerk zorgen dan voor een ontsierende kalkaanslag. Deze kun je te lijf gaan met een speciaal product van je badkamerspecialist. Op grootmoedersmanier verwijder je kalkresten met huishoudazijn. Regelmatig inwrijven met een zachte doek en na een korte inwerktijd weer afnemen. Je douchewand straalt daarna weer als voorheen. Bij de aanschaf van een glazen douchecabine kun je bijna altijd optioneel kiezen voor een exemplaar dat behandeld is met een speciale kalk- en vuilafwerende coating.

Tot slot…

Douchecabines zijn een praktische oplossing waarmee je spatwater (of erger) uit de rest van je badkamer houdt. Dankzij een enorm scala aan mogelijkheden, vind je altijd een mooie energie zuinige oplossing om jouw badkamer precies de uitstraling te geven die je wenst. Wanneer je wat tijd neemt om het juiste systeem te kiezen en rekening houdt met enkele details is de ideale douchecabine vinden minder moeilijk dan het misschien lijkt. En tot slot: betrek bij twijfel altijd het advies van een specialist bij je plannen!